tiistai 25. tammikuuta 2011

Mikä neulomisessa ärsyttää?


Tässä Coffee Tunicia ja raitasukkia neuloskellessa on tullut vastaan monta sellaista asiaa, joista en neulomisessa pidä. Luulen, että jokaisen neulojan olis helppo listata viisi asiaa, joita neulomisessa rakastaa, mutta entäs mitä me neulojat tässä harrastuksessamme inhotaan tai jopa vihataan?
Mulle nekin on ihan selviöitä. Tässä ne tulee:

1. Inhoan sitä kuinka työhuoneessa neuloessani lanka kiertyy ärsyttävästi työtuolin pyöräjalkoihin. Joskus laitoin kerät lattialle kulhoon tämän välttämiseksi, mutta ei sekään oikein onnistunut, vaan kerät lentelivät kulhosta jatkuvasti ulos. Kerijällä kerityissä langoissa ei tätä ongelmaa ole, mutta hohhoijaa, kun erehdyn neulomaan suoraa kaupan kerästä..

2. Mikään ei ole niin kamala tunne, kuin se, että onnistuu tökkäämään neuloessa puikon etusormesta läpi. Mun etusormi on täynnä haavaumia, jotka onnistun aina tökkäämään uudestaan verille, kun saan ne jotenkuten paranemaan. Yksi kikka on laittaa etusormeen jo valmiiksi laastari, mutta terävä puikko hiertää nopeasti laastariinkin kolon. Onkos niitä jotakin sormustimen tapaisia "neulojan sormisuojia" olemassa?

3. Ärsyttää, jos tekee kovasti mieli neuloa joku juttu. Monimutkainen sukka tai vaikkapa joku isompi työ ja sitten ohje ei jostain syystä vain aukene. Vikahan on yleensä itse neulojassa, mutta välillä myös ohjeessa. Toiset rakastavat sitä, kun saavat mietiskellä ja pähkäillä ja ratkaista ohjeessa olevia virheitä ja pulmia, mutta minä inhoan sitä kun hyvin alkanut työ keskeytyy jonkun pienen asian takia, jota ei vaan itse ymmärrä. Vielä enemmän ärsyttää, jos ei saa neulettaa edes aloitettua saman ongelman takia.

4. Nk. hammasharjaefekti. En tiedä onko tämä termi yleisessä käytössä, mutta mun läheiset ovat jo oppineet ymmärtämään mitä sillä tarkoitan. Hammasharjaefekti on sama kuin ripsiväriefekti ja mulla nykyään myös silmukkaefekti. Toisinsanoen hampaita harjatessa tai ripsiväriä laittaessa käsi tekee pakollisen tahdosta riippumattoman liikkeen, jonka johdosta hammastahnat on poskilla ja ripsiväri luomissa. Tämä sama on alkanut toistumaan mulla myös neulomisessa niin, että käsi äkkiarvaamatta vetasee puikkoa niin, että silmukat tipahtavat ja sitten niitä saa tuskaisena keräillä takaisin puikoille. Tämä on yleensä kytköksissä siihen kuinka paljon neuleessa on pitsineuletta tai palmikkoa, jotta asian korjaaminen olisi vielä oikein erityisen vaikeaa ja aikaavievää.. Saattaisi tietenkin olla ihan aiheellista tutkituttaa pääkoppansa. Liekö tuollaiset pakkoliikkeet ihan normaaleja neulojien/hampaanpesijöiden/meikkaajien keskuudessa?

5. Langanpäiden päättely ja saumojen ompeleminen. Täytyykö tätä edes mitenkään selventää? Se vaan on niin rasittavaa! Vaikka puikot pysyvät jotenkuten käsissä (tosin sitä on vaikea uskoa, kun lukee kohdan nro 4), en vaan ole löytänyt yhteistä säveltä neulan ja langan kanssa. Ompeleminen on jotain erittäin rasittavaa. Neulominen auttaa mua rentoutumaan, mutta neula ja ompelukone taas saavat sapen kiehumaan. Emme tule toimeen keskenämme kuin aivan ääritapauksissa.

Tuo sukan kuva liittyy postaukseen vain sen verran, että halusin näyttää mihin olen taas koukkuuntunut. Joo-o. Coffee Tunic on kyllä taas hyvällä mallilla (lähes vyötärössä jo!), mutta välillä sen neulominen puuduttaa ja mikäpä mukavampi välipalatyö kuin raitasukat?! Tällä kertaa nämä pirtsakat jämälankasukat valmistuvat kuopukselle. Sitten voisinkin neuloa pikkuiset sukat masuvauvalle ja sen jälkeen olisinkin ihan kypsä jo jakautumaan. Viikko laskettuun aikaan ja jotenkin on sellanen tunne, että taas menee sen kaksi viikkoa yli ennen kuin suostutaan käynnistämään. Odottavan aika on pitkä, mutta ehkä se tuntuu vähän lyhyemmältä, kun käyttää aikansa värikkäiden sukkien neulomiseen.

16 kommenttia:

 1. Tuohon viidenteen kohtaan voisi lisätä vielä huivin pingotuksen... Mulla saattaa venyä viikkoja jos ei ole pakko saada sitä johonkin tilaisuuteen valmiiksi asti.

  VastaaPoista
 2. Hei,

  Minuakin ärsyttää, kun kerät pyörivät ja vierivät minne sattuu (kohta 1). Mutta jos aloittaa kerän sieltä sisältä päin, ei ne enää vierikää! Tätä voi tehdä kaikille muille paitsi mohairille yms. helposti sotkeutuvalle langalle.

  Minna

  VastaaPoista
 3. Hyvä lista neulomisen kamaluuksista, näitähän ne juuri.
  Itse voisin lisätä sen, että vaikka puikkoja tuntuisi olevan kuinka, tarvittava koko usein puuttuu, etenkin jos kyseessä on pyörö. Juuri kävin toteamassa että lähikauppa (eli Novitan lankahylly) ei edes tunne kokoa 2.25 eli en pääse aloittamaan toista sukkaa jo aloitetun rinnalle.
  Tämän hetkisestä työstä nousee myös tämä toinen inhokki eli ylipienen kaavion seuraaminen, aina sitä hukkaa rivin.

  VastaaPoista
 4. Marika: No pingottaminen on kyllä tosiaan kans yksi suhteellisen ärsyttävä homma. Ehkä sitten menettelis, jos sais rauhassa pingottaa, mutta mulla on siinä(kin) hommassa yleensä pari apuria..

  Minna: Jotkut kerät on kyllä helppoja alottaa sisältä, mutta ite oon huomannut, että esim. Novitan kerät lähtee usein purkautumaan sellasena järkkynä möykkynä sieltä sisäpuolelta. Varsinkin TicoTico.

  Merruli: Mä en oo löytänyt Novitalta kovinkaan ohuita puikkoja. En oo tutkinut onko niillä edes valikoimissaan vaikkapa 2mm sukkapuikkoja vai eikö tän mun kotipaikkakunnan kaupat vaan ikinä tilaa niitä. Pyöröinä käytän aina Addeja tai KnitProta ja niistä on kyllä kokoja hyvin saatavilla, mutta sitten taas noita merkkejä on vaikea löytää täältä maalta ja aina ei jaksais tilata netin kautta.

  VastaaPoista
 5. Niin ja vielä piti noista kaavioista sanomani, että yleensä ne kyllä tosiaan on aivan liian pieniä. Meillä on onnekseni kopiokone, jolla voi suurentaa, joten käytän sitä aika usein hyväkseni kaavioiden kanssa :D .

  VastaaPoista
 6. Kauniin väristä raitasukkaa pukkaa :). Jaksamista viimeisiin odotuksen päiviin!

  VastaaPoista
 7. Hehee, kylläpä nousi "vihat" pintaan kun tätä luin, nuo on just ne ärsyttävimmät asiat! Varsinkin päättely ja yhdistäminen..... Hrrr!

  VastaaPoista
 8. Olipa mielenkiintoista lukemista, tässä oma postaukseni samasta aiheesta.

  VastaaPoista
 9. Kohta 2: apteekista saa valkoista kangasteippiä (kait haavalappujen kiinnitykseen tarkoitettua) sitä voi käyttää sormensuojana ja se on sopivan liukasta.Olisko se nimeltään sillkiteippiä?

  Liian pienikokoiset kaaviot on ärsyttäviä, varsinkin kun tuo lähinäkö hupenee nopeasti.

  VastaaPoista
 10. Yksi lisäys vielä: Kun kutimen ottaa käsityöpussukassa mukaan reissuun, saa aina jännittää, ovatko kaikki silmukat puikoilla, kun työn kiskoo kassista ja pussukasta esiin. Virkkuu on armollisempi!

  Voimia sinulle viime hetkiin!

  VastaaPoista
 11. Nonna, puikkonallet, joita esim. addi valmistaa, sopivat tuohon tarkoitukseen tosi hyvin. :)

  VastaaPoista
 12. Heh! Olipa tuttuja ärsytyksiä muillakin! =)

  VastaaPoista
 13. Maikki: Kiitti! Jämälangoista noita aattelin neuloskella. Kuopus vaan oli heti sitä mieltä ettei tykkää vihreästä..

  Heli: Heh. Toivottavasti en saa tällä postauksella kovin montaa ihmistä luopumaan harrastuksestaan :D

  Altocumulus: Kävinkin jo lukemassa sun inhokit :D . Tuli sieltä kyllä bongattua lisää meikäläisenkin ärsytyksiä.

  Ziina: Kiitos vinkistä. Itseasiassa muistaakseni meiltä täytyis löytä omasta lääkekaapistakin silkkiteippiä. Pitääpä kokeilla toimiiko.

  Nonna: Kiitos :) . Nuo Altocumuluksen mainitsemat puikkonallet olis kyllä oivalliset just tuohon silmukoiden tippumiseen, mutta minäkään en niitä (vielä) omista.

  Riikka: Taitaa olla kaikilla neulojilla aika pitkälti samat ärsytykset :)

  VastaaPoista
 14. Hei vaan, Sudranasta linkkiä pikin tänne!

  Onpas tuttuja ärsytyksen aiheita. Itsekin inhoan syvästi hammasharjaefektiä (sitä on ollut viime aikoina meillä paljon, on puikoilla pitsineuletta...) ja viimeistelyä. Lankojen päättelyä, kappaleiden yhdistämistä, pingottamista, huoh, miten tylsää. Tosin olen nyttemmin huomannut, että Ravelry- ja blogiraportointi kannustaa tarttumaan viimeistelyhommiinkin. On palkitsevaa, kun voi klikata projektin valmiiksi :-)

  VastaaPoista
 15. Saumat, neuleviholliseni nro 1! Onneksi villatakkeja voi tehdä saumattomasti, säästyy hermot ja tulee siistimpää jälkeä.

  VastaaPoista
 16. Nyt ärsyttää tämä harrastus niin paljon, että googlatessa "Mikä neulomisessa ärsyttää" eksyin tänne.. Muutama vuosi postauksesta, heh :D.

  MINUA ÄRSYTTÄÄ tällä hetkellä yli kaiken se, että olen neulehätiköijä:
  Neuloin kaksinkertaisesta langasta (kahdelta kerältä) lapasia. Noh. Neuloin vahingossa peukalokiilaa keskelle kämmentä. Noh. Päätin purkaa. Noh, en osannutkaan laittaa puikkoja takaisin ja purin koko roskan. Noh. Ei käynytkään niin sukkelasti ja helposti kuin kuvittelin vedellessäni kauheaa tahtia lankoha eri suuntiin. Tuli jäätävä sotkumyttypallo joka huopui pahimmista solmukohdista.. Suutuin ja rupesin repimään lankaa, se katkesi.. Saksin koko mytyn (huomattava määrä lankaa) roskiin. !!!!!!!! hermot.

  -mur

  VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola. Olisin iloinen juuri sinun kommentistasi :) .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...