sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Lankalaatikon kätköistä


Ohje: Hertta by Essi Rajaniemi
Lanka: Novita Isoveli
Puikot: 4mm
Fiilis: Mielettömän mukavat neuloa ja kauniit. Peukalo ei onnistunut, mutta ei se onnistu koskaan.

Nämä lapaset oli kyllä niin ihanat neuloa, että varmaan neulon näitä lisää. Alunperin ajatus lapasista lähti siitä, että ajattelin pikkuhiljaa käyttää lankavarastostani langat, joita on vain yksi tai kaksi kerää. Niinpä kaivoin viime jouluna joululahjaksi saamani Novitan Isoveli -langat esille ja neuloin niistä Hertta-lapaset. Molempia keriä en saanut niihin tuhottua, mutta yksi keräkään ei riittänyt. Toisesta kerästä kului muutama kymmenen grammaa. 

Herttoja oli mukava neuloa. Niin mukava, että punaisten jälkeen päätin neuloa vihreät versiot Dropsin Alaskasta. Itseasiassa  tuolla laatikossa olis vieläkin muutamia keriä sopivia lankoja Herttoihin. Ehkä näitä tulee siis neulottua lisääkin talven kuluessa.

Lapasten neulominen on mukavaa sukkien jälkeen, mutta jostain syystä en onnistu koskaan saamaan peukalosta kaunista. En, vaikka teen kaiken ohjeen mukaan. Harmittaa, mutta onneksi nuo ei käsissä näytä yhtä rumilta vaan peukalo asettuu ihan nätisti.


Ohje: Moonlight Owls by Daria Sorokina
Lanka: Drops Nepal
Puikot: 4mm
Fiilis: Olis niin ihanat, kun vaan sais tasaista jälkeä.

Tuossa jo ennen noita Herttoja, muistin että olin osallistunut FB:ssa tempaukseen, jossa lähetetään viidelle ensimmäiselle kommentoijalle jotakin ylläriä. Tämä pöllölapasmalli oli keikkunut Ravelryn jonossani jo viimetalvesta, joten päätin luoda silmukat ja neuloa ne pois. Valmiit lapaset lahjoitin sitten yhdelle FB-postaukseni kommentoijalle. 

Harmittaa, kun en saa kirjoneuleessa tasaista jälkeä sitten millään. Niinhän se kuitenkin on, että harjoitus tekee mestarin, joten puikoilla on jo uutta kirjoneuletta. Näihin Moonlight Owlseihin neuloisin kyllä pidemmän joustimen, jos nyt tekisin mallin uudelleen. Virheiltäkään en noiden kanssa täysin välttynyt, mutta ei se mitään. Olen sitä mieltä, että itse tehdyissä saa muutama virhe ollakin ;) .


Nyt palaan kirjoneuleen pariin :) .

16 kommenttia:

 1. Mikähän vika niissä peukaloissa on... ei näy kuvissa. Jos erittelet tarkemmin, mikä niissä harmittaa, pystyt varmasti myös ratkaisemaan ongelman, eli mitä tekisit eri tavalla.

  Kirjoneule on parhaimmillaan kaksisäikeisellä langalla, jossa on sopiva rakenne (vrt. kaksisäikeinen karstalanka, ja esim. Jamieson's langat). Nepal on kolmisäikeinen. Pöllölapasten epätasaisuus ei näy sekään kuvissa. Kirjoneule vaatii jokus asettumista, ts. sopivan pingotuksen/käytön tuoman mukautumisen. Mutta siis, jos kirjoneulejälki harmittaa, kokeilepa nimenomaan kirjoneuleeseen tarkoitettua lankaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukaloissa harmittaa ehkä se kohta, josta peukalo alkaa. Se on jotenkin kiristävän näköinen. Ei kiristä kädessä, mutta näyttää kireältä.

   Varmasti lanka vaikuttaa paljonkin kirjoneuleen jälkeen, mutta omissa kirjoneuletöissä harmittaa kun en löydä langanjuoksuille tasapainoa, vaan ne joko kiristää tai sitten jää liian löysälle. Ilmeisesti kiepautan mukana kulkevan langan jotenkin väärin, koska kiepautuskohdat näkyvät työssä etupuolellakin sellaisina "lovina". En oikein osaa selittää. Mutta siis aina kolme silmukan välein näkyy, että takapuolella on lanka kiepautettu.

   Poista
  2. Kireämpi peukalo, vai onko kiila löysempi... voisi ennakoida jo kiilaa tehdessä. Peukaloa tehdessä silmukoita on vähän, tuntuu että puikot putoavat, siksi ehkä tulee tehtyä kireämpää. Vähän isommat puikot (alkuun), ehkä...

   Langanjuoksuja voi sitoa eri tavoilla. Yksi on vasta seuraavalla kerroksella (ylemmän kerroksen silmukan taakse), näkyisköhän vähemmän päällepäin. Toisaalta ei langan kiepautuksessa ehkä olekaan varsinainen syy, tasaisuuteen voi enemmän vaikuttaa pito-ote, miten langat kulkevat käsissä/puikoilla.

   Muutamia kirjoneulevinkkejä täällä:
   http://outolintulinnassa.blogspot.fi/2012/11/kirjoneulonnan-lyhyt-oppimaara.html

   Poista
  3. Kiitos vinkeistä! Täytyy perehtyä noihin linkin ohjeisiin. Peukalossa tosiaan vois auttaa, jos neuloisin ne vaikka puoli milliä suuremmilla puikoilla.

   Poista
 2. Hertat ovat kauniit, samoin nuo toisetkin lapaset. Olen itse neulonut yhdet hertta- lapaset ja just mietin, etä työkaverille pitäisi ennättää joululahjaksi neuloa Hertat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis malli ja nopea neuloa :) . Ajattelin vielä joskus neuloa itselleni harmaana.

   Poista
 3. Minulla on samaa ongelmaa peukalon kanssa. Aina jää elvä raja siihen peukalon aloituskohtaan, mistä poimitaan silmukat langalta. Mutta taitaa olla, että sitä on itse niin kriittinen omille töille, että huomaa ne pienetkin jutut. Minusta nämä lapaset kaikki näyttää hienoilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri. Itsehän sitä on kaikkein kriittisin. Lahjan saaja tuskin alkaa kovin kriittisin silmin lahjaansa tutkimaan. Kiitos :) .

   Poista
 4. Minä teen nuo lapasten peukalot toisella tavalla ja ajattelin heti nuo hertat nähdessäni, että tuollaiset peukalonkohdat minäkin haluan oppia neulomaan. Että ei ne kovin epäonnistuneet voi olla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yleensä teen peukalot ilman kiilaa, mutta kyllähän se niin on, että kiilapeukalo istuu paremmin käteen. Kiitos :) .

   Poista
 5. Tosi kivan näköiset nuo Hertat! (Ja pöllötkin on söpöt : )

  Mullakin lojuu muutama Isoveli- ja Nepal -kerä, joihin tuo ohje sopii hyvin. Vähän kiirettä pitää nyt jouluneulonnassa, mutta kai sinne väliin muutamat lapaset voi ujuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Hertat on jotenkin tosi nopeat neuloa. Itse ainakin tykkään, että sellaiset neuleet, joissa on jotakin jujua esim. palmikoita tai raitoja, valmistuu aina nopeammin kuin pelkkää sileää yksiväristä olevat.

   Poista
 6. Ihania lapasia! Peukaloon vaan enemmän silmukoita kuin ohjeessa on, jo pari lisäsilmukaa auttaa paljon.
  Kirjoneule pitää AINA kastella läpikotaisin ja sen jälkeen venytellä käsin pituus- ja leveyssuunnassa. Sen jälkeen neule asetellaan pyyhkeen päälle kuivumaan. Näin silmukat asettuvat kauniisti ja tasaisesti neuleeseen.

  VastaaPoista

Kommentit ovat blogin suola. Olisin iloinen juuri sinun kommentistasi :) .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...